tirsdag 2. februar 2010

Personlig bilde?

Det hender man leser om personlige bilder, eller man hører om personlige bilder på fotoforedrag, fotokurs etc. Hva er så et personlig bilde? Jeg lurer. Er det et bilde som gjenskaper mine følelser? Mitt stemningsleie? Min identitet? Eller er det bilder som kan appelerer til betrakteren, hvor betrakteren gjenkjenner seg selv og sine følelser i bildet. Det er jo alltid en som gir og en som tar, i dette tilfellet en fotograf som formidler noe personlig ved et bilde, som betrakteren tar i mot og kjenner seg igjen i. Og kan alle bilder være personlige? Hva ligger egentlig i begrepet personlig?

2 kommentarer:

Øyvind Antonsen sa...

Hei.

"Hva er et personlig bilde?". Ja det er jo et godt og interessant spørsmål.

Slik jeg ser det, bærer et personlig bilde ofte fotografens buemerke på en en eller annen måte. Mao "noe" som gjør at det er mulig å kjenne igjen fotografen, og som indikerer en sammenheng til andre verk av samme fotograf. Og da tenker jeg mer på hvordan bildet er gjort, eller hva det kommuniserer, enn på hva det er tatt bilde av.

Ellers kan man vel kanskje si at et personlig bilde gjenspeiler fotografens egne tanker og idéer. Og slik sett skiller seg ut fra det som oppleves som reine avbildninger, og fra det som til forveksling likner på bilder som andre har gjort før.

Vel, dette var kortversjonen av mine tanker omkring dette.

mvh Øyvind

Eli sa...

Takk for dine tanker! Er det flere som har tanker rundt dette?