lørdag 5. desember 2009

Inspirasjonskilder

Terje Hellesø har i sin blogg kommet med en utfordring om å fortelle om sine ti mest inpirerende personer innen naturfoto.
Siden 2004, hvor jeg gjenopptok denne inspirerende hobbyen, har mine inspirasjonskilder i første rekke hvert:

Terje Hellesø, jeg fikk med meg et foredrag med ham i BioFoto Østlandsavdelingen i februar 2008. Og jeg ble bergtatt. Jeg gikk hjem etter det foredraget med et helt nytt syn på naturfotografiet, på foto i det hele tatt. Etter det leste jeg vel alt jeg kunne komme over om Terje og hans billedkunst. Jeg kjøpte bøkene Året og Min plats i ljuset. Jeg blar og blar om og om igjen i disse bøkene og er like fascinert av bildene i dag som jeg ble det i februar 2008.

Kai Jensen, her en helt annen type bilder, men likevel bilder som sitter, bilder med stemning og ikke minst hans sans for Oslomarka og da spesielt Nordmarka som igjen inspirerer til å komme seg ut. Hans bok Mitt Nordmarka gav jeg bort i gave til min mann, og vi blar og blar i denne boka også.

Anders Geidemark, mitt første møte med ham var gjennom bladet Foto, hvor han ble intervjuet om boken Allén. Jeg ble så fascinert av artikkelen at jeg bestilte boken. Bildene og tekstene gjorde noe med meg. Og bildene i denne boka blir også nøye studert. Han har også skrevet en bok til om Island:
Stigen ur hav - Av vingar skuggad, fantastisk flotte bilder og betraktninger fra Island.

Erik Malm, jeg lar meg fascinere av de nærmest maleriske bildene. Fascinert av teknikken han bruker til å lage disse maleriske bildene. Det inspirerer til å prøve selv. Også de andre bildene hans er flotte.

Rolf Støa, hans bilder lar jeg meg fascinere av, her er det detaljer og mønstre. Spesielt liker jeg sand bildene hvor spennende mønstre lar seg fange inn til å bli fantastiske bilder.

Orsolya Haarberg
, Det er ikke til å komme forbi at det er mange menn i naturfotomiljøet, men Orsolya Haarberg, som eneste kvinnelig medlem i Norske Naturfotografer blir da en naturlig kilde til inspirasjon. Hun har også flere priser internasjonalt. Hun utmerker seg med sine bilder som jeg synes er fascinerende også med dette at perfeksjonen sitter. Hennes geologiske bilder er fascinerende, og vil naturligvis også ha stor verdi som dokumentarisk materiale.

Pål Hermansen, han har spesielle bilder som pirrer nygjerrigheten til å prøve lignende bilder selv. Det at han kombinerer natur med menneskelig aktivitet, setter perspektiv på naturens sårbarhet og menneskets ødeleggelsesevne. Dessuten har han en filosofi på å få ting gjort: Tatt fra intervju på foto.no: "jeg ser bare ALDRI på TV. Det har jeg rett og slett ikke tid til, det gidder jeg ikke. Døgnet har 24 timer og det er timer nok det, til å få gjort masse!" Det stemmer!
Lars Andreas Dybvik har både filosofiske tekster og fascinerende filosofiske bilder. Hans blog er spennende lesning, og bildene er spennende studier.

Jørgen Schiøn. Bildene hans synes jeg er fantastiske, noe i dem treffer meg. Dessuten liker jeg hans skriverier.

Stina Deurell har også en blog og bilder som jeg lar meg fascinere av.

Jeg har helt klart flere inspirasjonskilder, og de finnes i diverse fotoblader, på diverse internettfora som flickr og foto.no, og alle de som blogger og viser frem fotografisk kreativitet i bloggen samtidig som filosofiske betraktninger kommer ut.

1 kommentar:

Lars Andreas Dybvik sa...

Tusen takk for fine ord! Det inspirerer det å vite at man inspirerer :)