mandag 29. juni 2009

Refleksjoner over begrepet tid

Hva er tid?
Er det en fjerde dimensjon som vi er programmert til å følge? Vi forholder jo oss til et tredimensjonalt plan, høyde, bredde og lengde. Det danner rommet som vi beveger oss i. Så kommer tiden inn som en fjerde dimensjon som det er umulig å unngå.
Blir tiden laget av mennesket? Uten mennesket, ville da tiden ha eksistert?
Konkret følger tiden døgnet, soluret, den første klokken. Skyggen på pinnen som flyttet seg i løpet av dagen. Dermed kunne man dele døgnet inn i 24 timer, og igjen dele den opp i minutter og sekunder og hundredeler. Dermed hadde man klokken. Urskiven med viserne som går og går og aldri stopper så sant man har husket å skifte batteri.
Så styres vi av tiden inn i et mønster som vi må følge dersom vi ønsker å være en del av samfunnet. Jobben begynner kl.08:00 og varer til 16:00, utover det har vi lite bestmmelsesrett. (Det vil si at på min jobb kan vi komme kl.07:00 om vi vil, og gå kl.17:00, men vi har en kjernetid fra 09:00 til 14:30. Klart det lønner seg å jobbe litt mer enn det, for da får man fleksitid. )
Vi føres inn i et mønster, et regelmessig mønster som vi følger hver dag. Og alle gjøremål tidsbestemmer vi. Hver dag har fått sitt navn, slik at vi kan være enige om at Søndag er det fri, ikke mandag eller fredag. Vi er enige om at Søndag er fridagen. Og den gleder vi oss til alle for da skal vi få gjort alt det vi ellers ikke fikk gjort i uka.
Så er det alle avtalene som skal følges opp, det er avtaler på jobb, avtaler på barnas skoler, avtaler på fritidsaktiviteter, avtaler om ditt og avtaler om datt. Nå legger vi inn påminnelser på mobiltelefonen, vår andre hjerne, slik at vi kan huske alle avtalene og bli påminnet dem en time før de tiltrer.
Det piper og durer over alt, beskjeder her og beskjeder der. "Hallo" er det virkelig slik vi vil ha det?

Selvportrett, multieksponering, klokken er vesentlig, det samme er stenen og lyspunktene, ønsket om å hvile litt mens tiden går. Mobilen ringte faktisk omtrent litt før jeg tok bildet, en påminnelse om at jeg skulle vært et helt annet sted, avtalen var glemt, men for en flott skogstur.

Ferie
Når man har ferie, hviskes mange av disse tidspunktene bort. Vi sover lenger, er lenger oppe, kroppen kommer inn i en annen rytme, vi slapper av mer, kommer inn i et mer behgelig og roligere tempo. Ingen ting vi skal rekke eller nå, vi kan leve fritt. Være tilstede i akkurat dette tidspunktet for det er det vi har fått.
Jeg undres om det er tiden vi har ferie fra?
På tre uker skal tempoet settes ned, hvis vi ikke har valgt en voldsom aktivitets ferie da. For meg skal i hvertfall tempoet settes ned. Blir været bra, skal jeg ligge i et vann og duppe opp og ned på en luftmadrass, titte på de lette sommerskyene og bare nyte tilværelsen, livet.

Kontroll over tiden
Er det tiden som styrer oss, eller er det vi som styrer tiden? Kan man bestemme hvor lang tiden skal være? Kan jeg eller du ta kontroll over tiden? Den tiden vi har fått her i verden?

Ingen kommentarer: